הכנה כלכלית

קיבלת החלטה חשובה ומשמעותית כל כך, להיות אם יחידנית. הרבה אתגרים עומדים בפנייך, אין ספק. אחד הגדולים והחשובים הוא הנושא הכלכלי. מדינת ישראל ויוקר המחייה המאתגר שלה, מחד, ואתגר הפרנסה כאם יחידנית מאידך, בלי ספק מהווים אתגר ואפילו מכשול בפני אמהות יחידניות רבות. יש די הרבה דברים שעלייך לקחת בחשבון, ובמאמר הקרוב ננסה לפרוט אותם, לכוון ולהאיר נקודות ספציפיות שעלולת להיות הרות גורל. במידה ותכנון כלכלי אינו דבר שאת חזקה בו, אנחנו ממליצות בחום להיעזר במישהי או משיהו קרוב, או אולי אפילו לקחת עזרה בתלשום, על מנת שעתידך הכלכלי יהיה מתוכנן ומנוהל עד כמה שניתן.
הבחירה במודל משפחתי עם הורה יחיד משמעותה כמעט בוודאות, הורה מפרנס אחד. למעשה, עלייך לדאוג לכל ההוצאות של משפחה בישראל, אבל לעשות הכל ממשכורת אחת. במידה ויש לך מקור הכנסה נוסף, זה מבורך כמובן, אבל לצערנו זה לא המצב במרבית בתי האב בישראל (כן, עדיין קרואים לזה "בתי אב", מונח קצת מגוחך באתר שלנו).
תכנון תכנון תכנון
תכנון מוקדם יכול לאפשר לך להתנהל בצורה חכמה יותר עם הכסף שלך, להתכונן להוצאות מראש ולהיות מוכנה במקרים בלתי צפויים בעלי השלכה על מצבך הכלכלי. שאלי את עצמך: מהי הדרך הנוחה ביותר עבורך לנהל את הכסף שלך? יכולה להיות לך טבלת אקסל, אפליקציה מחוברת לחשבון הבנק, או דף צהוב בשולחן העבודה מלא בכתמי בישול. לא משנה הדרך, חשוב שתהיי מודעת למצבך ותקחי אחריות על העתיד הכלכלי שלך ושל ילדייך.
דעי את נקודות התורפה שלך – האם התנהלות כלכלית באה לך בקלות או שיש שם אתגרים גם רגשיים או פערי ידע שעלייך להתייחס אליהם? לצערנו, בחברה שלנו עדיין נשים רבות חוששות "להתעסק" בכסף, מרגישות שחסרים להם ידע וכלים רבים על מנת להתנהל בצורה חכמה. אם את מרגישה שחסר לך ידע, קיימת פלטופרמות רבות היום, מקוונות או פרונטליות, חינמיות או בתלשום, שתוכלי להתחנך בהן ולהרחיב את ידיעותייך על התנהלות כלכלית נבונה.
האם להיותך אם יחידנית יש אלמנט של חיסכון כלכלי? האמת, לא מאוד. יש הוצאות שנחסכות מעצם העובדה שיש מבוגר אחד פחות בבית, שבוודאי היה צורך אוכל, שירותים והוצאות נוספות, אבל החיסכון הזה מתבטל אל מול ההכנסות הפוטנציאליות שהורה נוסף היה יכול לספק. כמו כן, ישנן הנחות המגיעות ליחידניות (עליהן יפורט בהמשך), אבל רק בחלק מהשירותים ועבור נשים רבות בגובה לא מספק.

מה עלייך לקחת בחשבון?
• מגורים – שוק הדיור הלא יציב, פערים בחברה, עלויות המגורים בישראל – ישנם לא מעט גורמים שעומדים בדרך להיותך בעלת דירה בישראל. נאמר זאת כבר עכשיו: את ממש לא חייבת להיות בעלת דירה. בין אם מדובר בתשלום משכנתא או שכירות, זוהי עדיין הוצאה מרכזית בהוצאות השוטפות של משפחה בישראל. כשאת מתכננת קדימה, נסי לקחת בחשבון שינוי במקום מגורים (שיכול להוזיל או לייקר), שינויים בשוק המגורים (עד כמה שניתן לתכנן קדימה) והחלטות שתקבלי שיוכלו לשנות את המציאות עבורך. אמהות יחידניות רבות מוצאות פתרונות יצירתיים – מגורים עם משפחה, מגורים משותפים עם יחידים או משפחה נוספות, לדוגמא. בכל בחירה טמונים פונטציאל וסיכון: מעבר למקום מגורים מרוחק יכול לחסוך כסף רב, אבל המרחק מהמשפחה יכול להיות שיקול מרכזי, או הקושי במציאת עבודה בפריפריה.
• תשלומים שוטפים: ארנונה, מים, חשמל, גז, ועד בית, ביטחים, דלק או תחבורה ציבורית, זוהי רק רשימה חלקית. הכירי את כולם, דאגי לשלם אותם באופן אחראי המתאים לאורח חייך. בחלק מהם להיותך יחידנית יש משמעותית – במרבית הרשויות ניתנת הנחה מסוימת בארנונה ליחידניות, גם בביטוחים ישנן משמעויות נלוות לסטטוס שכדאי שתכירי.
• חינוך. הוצאה והשקעה לטווח רחוק, אבל וואי, כמה שזה יקר… זה מתחיל במעון או משפחתון לתינוקות ויכול להגיע עד עזרה במימון לימודים גבוהים לילדייך. לא רק המסגרת – חוגים, שיעורים פרטיים במידת הצורך, צהרון לאמהות עובדות, ועוד ועוד. חלק הממענים החינוכיים הנדרשים לילדייך מאפשרים התחשבות בעלות לאימהות יחידניות – מעונות מפוקחים על ידי המדינה (לאימהות יחידניות יש גם עדיפות בקבלה אליהם במידה ויש ביקוש רב במקום מגורייך), סיוע במימון בצהרון, ותכניות המנגישות חוגים וסיוע חינוכי למשפחות הזקוקות לכך. שאלי במקום מגורייך וערכי תחקיר על מה האופציות העומדות בפניייך, מה מגיע לך ואיך תוכלי למשש את ההטבה הזו.
• מחייה והצאות משפחתיות – הסעיף הזה מתייחס ליומיום של משפחתך. זה מתחיל באוכל, בגדים וציוד לבית, אפילו בילויים מדי פעם המותאמים אליכם – מה רע? אם תדעי מראש את כל ההוצאות וההכנסות שלך עד כמה שניתן, תוכלי לנהל את הסעיף הזה בחוכמה, לחסוך לטובת דברים החשובים לך. פתרון מצוין להרבה מהרשימה הזו הוא לקנות יד שנייה או לאסוף ממשפחות שמוסרות – תוכלי כך לקבל עבור משפחתך בגדים, צעצועים, ספרים ומשחקים, ריהוט וציוד במצב מצוין, לחסוך בהוצאות ועל הדרך גם לעשות טוב לכדור הארץ. במידה ומצבך הכלכלי קשה ואת מוצאת את עצמך מתקשה לדאוג לדברים הבסיסיים עבורך ועבור ילדייך, יש בארץ גופים רבים שיוכלו לעזור לך בתרומות – מחלקת הרווחה בעיר מגורייך, עמותות ויוזמות פרטיות.
• פיתוח אישי. אימהות יחידניות, ולא רק הן, נוטות לשים את עצמן וצרכיהן בסוף סר העדיפויות כשזה מגיע להוצאות. אל תותרי על עצמך! מצאי את הדרך לדאוג גם לך, בחינם או בהשקעה כלכלית. אמא טובה היא אמא שטוב לה 🙂
אבל לא רק הוצאות מעניינות אותנו, גם ההכנסות!
• מקור ההכנסה העיקרי – פרנסה. המשכורת שלך מהעבודה היא לרוב המשענת העיקרית עליה מבוסס התקציב המשפחתי. זוהי רק נקודת המוצא. קחי בחשבון שיפור ביכולת ההשתכרות שלך, לצד הסכנה באובדן הפרנסה, בכל חישוב עתידי ומצאי דרכים ללקבל החלטות מושכלות על בסיס פוטנציאל זה.
• מקור הכנסה נוסף – אם את עדיין בשלב טרום הקמת המשפחה – זה לגמרי הזמן לבנות מקורות הכנסה נוספים. חלק מהאמהות יוכלו לדאוג לזה גם בשלב ההורות המוקדמת, הרבה יגיעו לזה רק אחרי שהילדים יגדלו מעט וההורות תאפשר יותר חופש וזמן. בכל מקרה האפשרויות אין סופיות – נדל"ן, שוק ההון, עולם ההשקעות או עבודה נוספת. ככל שאת מקבלת החלטות אחריות ומשאירה מרווח ביטחון למקרה שהסיכון לא ישתלם, הפוטנציאל לרווח יכול להיות "גיים צ'יינג'ר".
אנשי ונשות מקצוע רלוונטיות
סביר מאוד שתחליטי לאורך הדרך לשלם לאנשי ונשות מקצוע שילוו אותך בהורות. זו יכולה להיות עזרה מקצועית בענייני אמהות (נגיד יועצת שינה או הנקה) עזרה בתפעול המשפחה ביומיום (כמה חשוב למצוא בייביסיטר אמינה, אם זה משהו שחשוב לך, יש כאלו שלא יוותרו על מנקה). מעבר ללקיחת ההוצאות האלו בחשבון, יכול להיות ששווה לך לשקול עזרה בניהול הכלכלי של התא המשפחתי. זו יכולה להיות יועצת כלכלית, שירות ליווי של חברה או עמותה מסוימת, או שירות מקוון שעוזר בניהול התקציב. הוצאה כזו יכולה להיתרגם לחיסכון בטווח הרחוק, ובטח לסייע לאלו שהמשימה הזו קשה להן במיוחד. כבר החלטתן להיעזר באשת מקצוע? דאגו שהיא מבינה את ההשלכות של הורות יחידנית, אנחנו מיוחדות מכל כך הרבה בחינות 

כמה לינקים חשובים
דילוג לתוכן