הכנות ללידה

1. מה אני צריכה להחליט כבר עכשיו?

קורס הכנה ללידה 

בהחלט חשוב להתכונן ללידה, להכיר את השלבים השונים בה ואת הדרכים בה את יכולה להקל את התהליך על גופך. את יכולה לבחור אם להתכונן לבד או בקבוצה וממי ללמוד. קורסי ההכנה ללידה מאוד נפוצים (אך לא הכרחיים) ורובם מזמיני את יולדת העתידית להגיע עם בן.בת הזוג. את מוזמנת להצטרף אליהם עם מי שילווה אותך, או לבדך, אך חשוב שתכירי שמתקיימים גם קורסים ליחידניות (לינק לקורס בתל השומר?). אופציה נוספת היא להתכונן בכמה פגישות פרטניות עם נשים המוכשרות לכך. במידה ותבחרי בדולה מלווה ללידה – ברוב המקרים היא מציעה גם הכנה ללידה כחלק מהתהליך או רק את ההכנה אם תרצי. יש היו גם לא מעט אופציות מקוונות (לינק?). בכל מקרה, עלייך להיסגר על הכנה המתאימה לך לקראת חודש שישי, או אפילו קודם, על מנת שיהיה לך מקום באופציה שבחרת.
בנוסף לקורס הכנה בלידה, במידה ואת חושבת שתרצי להניק, מומלץ לעבור גם הכנה קצרה להנקה – בפגישה עם אשת מקצוע או הדרכה מקוונת. ההנקה יוצאת לדרך מיד לאחר הלידה- אם תבחרי בכך – ולא תמיד יהיה לך זמן לקבל מעט מידע שיכול להיות קריטי להצלחה. זה לא תמיד קורה בטבעיות כמו שנדמה לנו.


ליווי בלידה 

מי תהיה איתך בחדר ברגעים הארוכים של הלידה? בכל אופן, לא מומלץ להיות לבד. תמיכה טובה ומיטיבה בלידה יכולה לעשות את כל ההבדל עבור היולדת, מה גם שלפעמים נאצלת היולדת לקבל החלטות מורכבות תחת לחץ זמן וכאבים וחשוב שתהיה לך תמיכה. חשוב שתבחרי מישהי (או מישהו) שאת סומכת עליה, שתהיה גורם מרגיע ומסייע עבורך, שאת מרגישה בנוח שתראה אותך אולי בסיטואציה מאוד אינטימית. חשבת על מישהי? יופי, דברי איתה, עשו תיאום ציפיות לגבי מה חשוב לך ממנה, ספרי לה מה בעייניך ליווי מיטיב ועודדי אותה להיות פתוחה איתך לגבי אתגרים או חששות שיש גם לה. חשוב להציף גם צרכים שאולי מובנים מאליו כאשר המלווה הוא בן זוג, אבל כדאי להדגיש אצל יולדות יחידניות, כמו הסעה ללידה בזמן צירים, או טיפול בבירוקרטיה בבית החולים עצמו.


דולה

נשים רבות בוחרות בליווי של מלווה מקצועית בלידה – דולה. היא יכולה לבוא במקום או בנוסף למלווה שבחרת בה ואם יש לכן כימיה והיא טובה בעבודתה, היא יכולה להיות מאוד משמעותית. אם נשמע לך מתאים, התחילי בהמלצות מחברות וקרובות, ושוחחי עם כמה מהן לשיחה ראשונית או פישת היכרות עד שתמאי את זו שאת מתחברת אליה. שימי לב כי מדובר בשירות לא זול, אבל בחלק מקופות החולים ניתן החזר חלקי על התשלום לדולה בכפוף לסוג השירות במסגרת סל הלידה. 

איפה ללדת 

זה אולי קצת מוזר לגלות בהתחלה אבל לידה היא לא רק אירוע רפועי עבור בתי החולים, אלא אירוע רווחי למדי. התמריץ הזה גורם לבתי החולים להשקיע מאוד במחלקת היולדות ולחזר אחר יולדות פוטנציאליות. המשימה שלך היא להנות מכל החיזור הזה, מבלי להתבלבל ולזכור שעלייך לבחור על פי תחושת הבטן שלך ושווה לעשות קצת תחקיר. שאלי את המכרות שלך אז זכרי שעל כל המלצה תמצאי דיס המלצה ממישהי אחרת. לבתי החולים יש סיורים קבועים במחלקה לנשים לקראת לידה, בהחלט כדאי להצטרף לפחות לאחד, לשאול המון שאלות ולהכיר מקרוב את המחלקות. כדאי להקדים את הסיור לתחילת השליש השלישי של ההריון, שיהיה לך זמן להתלבט אם תרצי.


קניות וציוד 

ילדים צריכים המון דברים, חלקם כבר מיד לאחר הלידה. אמונות תפלות או לא, כדאי שתהיי מוכנה, גם אם תבחרי שלא כל הציוד יחכה לך כבר בבית, מכובס ובמגירות. רשתות הציוד לתינוקות יציעו לך רשימות ציוד ארוכות ומפורטות, זה הזמן לחוכמת ההמונים: לא את הכל שם צריך לקנות, בטח שלא מראש. היעזרי באמא מנוסה בסביבתך לחהליט מה חשוב שיהיה כבר לקראת הלידה ומה יכול לחכות. בקטגוריה הזו, במידה וזה מתאים לך, יד שנייה הוא המפתח להצלחה. גם חסכוני, גם שומר על כדור הארץ שלנו וגם תועלי לפעמים למצוא ככה פריטים ייחודים שאין בחנויות הרגילות. הרשתות החברתיות וקבוצות הווטאסאפ המקומיות מלאות בשנים המחליפות/מוסרות/מוכרות בזול ציוד לתינוקות. מוזמנת להסתער עליהן.

2. דברים שכדאי שתכירי

תהליכים רפואיים בלידה וסיבוכים אפשריים. נשים תמיד ילדו, הרי, אבל אין ספק שהרפואה המתקדמת שיש בדורנו מצליחה להקל ולהציל תינוקות במקרים שפעם היו נגמרים אחרת. עם זאת, תזכרי – נשים תמיד ילדו. הגוף שלנו יודע לעשות את הבלתי יאומן ובמרבית הלידות האישה יולדת בעצמה, עם מעט או ללא סיוע רפואי כלל. לידה וגינלית יכולה להתרחש באופן טבעי לגמרי. במידת הצורך, למיילדות ורופאות יש כמה דרכים לסייע ללידה:
פיטוצין, גז צחוק, אפידורל, תנועות גוף ומנחים, רפואה לא קונבנציונלית, ואקום, ניתוח קיסרי.

תנאי היולדת והתינוק.ת לאחר הלידה – בתי החולים מבינים היום שלכל יולדת יש את הצרכים שלה לאחר הלידה ויודעים להתאים את המרחב לך ולתינוקך, לאור מה שתבקשי. התינוק יכול לשהות איתך בכל עת (אפס הפרדה), או לשהות בתינוקייה ולתת לך זמן לנוח או להחלים בלעדייו. אחיות במחלקת יולדות יתנו לתינוך בקבוק, או יביאו להנקה, יתנו מוצץ או לא, אפילו יקלחו או לא, הכל בהתאם לבקשתך. מומלץ לתת את הדעת לדברים הללו כבר עכשיו, לגבש דעה, אך זכרי – תוכלי לשנות בכל רגע את החלטתך ולבחור מה שמתאים לך באותו הרגע. לידה יכולה לשנות לא מעט ממה שחשבת לפני כן. תני לעצמך את המקום לבקש משהו אחר.

 
אפשרויות הליווי לאחר הלידה – הימים הראשונים אחרי הלידה תמיד מאתגרים, היולדת זקוקה לתמיכה ועזרה מכל מני כיוונים. יכולנו לומר כאן שיולדות יחידניות זקוקות לעזרה יותר, אבל האמת היא שיש כל מי סוכים של אבות חדשים ובני ובנות זוג וכל היולדות זקוקות לעזרה. מעבר לתמיכה מהקרובות לך – משפחה, חברות, שכנות וכו', קיימות אופציות מקצועיות שיכולות לסייע (בתשלום):
דולה פוסט פארטום – מלווה את היולדת באתגרים של הימים הראשונים, נותנת יד ואוזן קשבת, בדכ מנוסה בכל מני סיטואציות של טיפול בתינוק, בהחלמה מהלידה או במורכבות הרגשית שיכולה להתלוות לימים הללו.
יועצת הנקה – מסייעת כאשר ההנקה לא הולכת חלק, עבור נשים שחשוב להן להניק.
ליווי בלילה (ע"י אחות או מטפלת) – מטפלת בתינוק בשעות הלילה ומאפשרת ליולדת להשלים שעות שינה ומנוחה.
כל אחת מהאופציות הללו קיימות לרוב בסביבת מגורייך. כדאי שיהיו לך כבר טלפונים שלהן מידה ותרצי להיעזר בהן בימים הראושנים.

3. כך תתכונני ללידה

הכנה רגשית ומנטלית 

ההתרגשות גדולה, בחרת בחירה נפלאה להיות אמא ועכשיו זה קורה. ההריון מצליח לחבר בין התרגשות וציפיה לבין דאגה וחששות, באופן שלא תמיד ניתן להפריד ביניהם. הקפידי לנוח ולהשאיר מקום להכנה ורגיעה. תרגלי נשימות, דימיון מודרך או כל מה שמכניס שלווה לחייך. אם יש לך הרגלים מסייעים לך ביומיום – יוגה, טיפול, כתיבה – המשיכי בהם. מצאי את הדרך שלך להתכונן, לכל אחת מתאים משהו אחר.


הכנת הבית ללידה וציוד נלווה

כל הציוד שכבר אצלך, צריך מקום, גם זה שעוד יגיע. הכנת הבית קורית לעיתים מעצכה, המומחים קוראים לזה קינון, אבל לא אצל כולן זה קורה. הקדישי זמן להכנת הבית תתינוק שיגיע, זה כולל אולי גם טיפול בדברים בתחזוקת הבית שאחכ יהיה קשה טפל בהם.


הכנת תיק לידה

החל מתחילת חודש תשיעי כדי שיהיה לך תיק מוכן לנסיעה לבית החולים – דברים שתצטרכי ללידה ולשהות בבית החולים אחריה (את התיק השני ניתן להפקיד אצל המלווה שתשמור לך ותביא לך אחרי הלידה). רשימה מומלצת לתיק ניתן למצוא כאן

הכיני גופך ללידה

נכון, אמרנו שנשים תמיד ידעו ללדת, אבל זה לא אומר שלא תוכלי לעשות כמה דברים על מנת להקל על עצמך:
תזונה – הרפואה והרשת מלאות בהמלצות תזונה במהלך ההריון. מלבד המאכלים שיש ליהמנע מהם, מומלץ לשמור על תזונה בריאה, דומה לזו שהיתה לך קודם, אבל בריאה. הגוף המתעגל ומתמלא הוא חלק מפלא הבריאה, והתזונה הבראיה היא הכרחית לשמיה עלייך ועל תינוקך. בכל שינוי בהרגשתך או תבגוה לתזונה, מומלץ להיוועץ ברופא.ה
פעילות גופנית – מרבית הצוותים הרפואיים ממליצים להמשך בשגרת הפעילות הגופנית בה נהגת עד כה, עם התאמות נדרשות ויידוע המאמנ.ת במידה ויש. מומלץ בכל שאלה לשאול רופא.ה ולא רק קבוצות פייסבוק, הגוף שלך עובד קשה בהכנת אדם חדש, ולכל גוף המכאובים והרגישויות שלו.
לקראת הלידה – עיסוי נרתיק ותה פטל. נהוג להמליץ על עיסוי הנקתיר על מנת להקל על הצירים ולנסות להפחית את הסיכוי לחתכים הדורשים תפרים. תוכלי לקרוא יותר על כך כאן (לשים לינק או ממש לפרט?). שתיית תה פטל (את העלים לחליטה קונים בחנויות טבע או במסגרת הכנה ללידה לפעמים) אמורה לקדם צירים יעילים בבוא העת ומומלץ להתחיל בה בשליש השני במינון נמוך ולעלות בהדרגה לקראת הלידה.
הכנת הסביבה התומכת ללידה (כן, זה כולל בישולים) – אמא יחידנית אמיצה שכמוך, התקופה הראשונה לאחר הלידה לא קלה. ספרי כבר עכשיו לסביבה התומכת שבחרת שתהיה בחייך איזו עזרה היית שמחה לקבל, ובעיקר השאירי ערוץ תקשורת פתוח על מנת שתוכלי לבקש גם כשתהיי חכמה יותר, אחרי הלידה. אם זה בא לך טוב, פצצי את המקפיא באוכל טעים. בהרבה שכונות היום שי גם פרויקטים המלווין נשים אחרי לידה ודואגים להן לאוכל, שווה להכיר שירות כזה באיזורך. תוכלי לשאול על מסגרות חברתיות לנשים אחרי לידה, קבוצות התפתחתיות או קבוצת וואטסאפ בא הנשים מקטרות באישון לילה ונפגשות לקפה בבוקר. בקרוב, כל אלו יוכלו להיות משענת אמיתית עבורך.

אולי כדי לזכור שבסוף מרבית הלידות הן יום אחד (אוקי, לפעמים יומיים), שהוא רק יריית הפתיחה למשימה העיקרית שלשמה התכנסנו – האימהות.

בהצלחה, ושתצאי בידיים מלאות.

 

כמה לינקים חשובים
דילוג לתוכן